U gebruikt een verouderde browser. Wij raden u aan een upgrade van uw browser uit te voeren naar de meest recente versie.

 

SCHOENADVIES voor Kinderen

Bij het aanschaffen van schoenen voor kinderen moet u letten op de volgende zaken:

Schoenlengte:                                                                                

Schoenen moeten lang genoeg zijn, maar niet te lang.

-      De schoen moet gepast worden op de langste voet.

-      Bij de langste teen van de langste voet moet een ruimte zitten van 1,5 tot 2 cm tussen de teen en de schoenneus.

       (een duimbreedte).

-      De schoenneus moet ook genoeg ruimte hebben, zodat alle tenen goed naast elkaar in de schoenen kunnen zitten.

       (dus geen puntneuzen).

-      Ook sokken moeten groot genoeg zijn.

Schoenbreedte:                                                                          

Schoenen moeten breed genoeg zijn, maar niet te breed.

-      Het voorblad van de schoenen (bovenop de wreef) moet goed aansluiten op de voet. Het mag niet te los zitten als

       de veters of klittenbanden vastgemaakt zijn. Het mag ook niet te strak zitten.

-      Het breedste gedeelte van de voorvoeten (de voorvoetbal) moet ook op het breedste gedeelte van de schoenen zitten.

-      Stiksels en andere versieringen mogen niet voelbaar zijn aan de binnenzijde van de schoenen.

        Ze kunnen anders pijnlijk zijn.

Wreefsluiting:

-      Schoenen moeten hoog op de wreef sluiten met een veter- of klittenbandsluiting.

        De schoenen kunnen zo goed vastgemaakt worden, waardoor de voeten tijdens het lopen niet heen en weer schuiven.

 

Contrefort:

-      De contrefort (hiel van de schoenen) moet stevig zijn. Met de duimen mag je de contrefort niet naar

       binnen kunnen duwen.

-      De contrefort moet ook goed om de hiel sluiten zonder dat het pijnlijk drukt op de hiel.

-      Bij het lopen mogen de hielen niet op en neer in de schoenen gaan. Dat geeft blaren.

 Loopzool:

-      De zool onder de schoenen moet buigzaam zijn bij de voorvoet.

-      De zool moet ook niet te dun zijn. Een dikke rubberzool loopt prettiger.

 

 

Algemene voetverzorgingstips

 • Was uw voeten regelmatig met een milde (alkalivrije) zeep. Een dergelijke zeep 'zonder zeep' zorgt ervoor dat de natuurlijke beschermlaag van de huid niet wordt aangetast.
 • Spoel na het wassen alle zeepresten goed weg en droog uw voeten af. In het bijzonder tussen de tenen.
 • Wrijf de voeten regelmatig met babyolie of een huidvriendelijke crème in ter voorkoming van een uitdrogende huid, kloofjes of andere beschadigingen van de huid.
 • Knip de teennagels altijd recht af, dit voorkomt het ingroeien van de nagels.
 • Als uw nagels bij het knippen snel splijten of afbrokkelen, knip dan met kleine knipjes of gebruik een vijl.
 • Knip, peuter of snijd nooit zelf aan eelt of likdoorns, de kans op verwonding is groot door gebruik van verkeerd gereedschap. Wel kunt u overmatig eelt verwijderen met een puimsteentje of voetvijl.
 • Neem nooit langer dan 5 minuten een voetenbad, anders wordt de huid te week en extra kwetsbaar voor wondjes of infecties. Gebruik bij een voetenbad geen soda of biotex, maar gewoon keukenzout. Spoel altijd na met schoon water.
 • Wanneer u wondjes op de voet heeft, mag u geen voetenbad nemen. De genezing wordt namelijk belemmerd door het week worden van de huid rondom de wond.

Schoenentips

 • Koop schoenen altijd in de namiddag, omdat uw voeten in de loop van de dag dikker kunnen worden.
 • Pas altijd beide schoenen in de winkel. Het is normaal dat de éne voet langer kan zijn dan de andere. Koop schoenen altijd op de langste voet.
 • Pas de schoen altijd staande. Als de voet staat, is hij wat langer dan bij zitten door het gewicht wat erop komt.
 • Loop een tijdje op de schoenen in de winkel rond. Neem de tijd voor het kopen van uw schoenen. Bij twijfel niet kopen. Bij lopen wordt de voet zelfs weer iets langer dan bij staan.
 • Doe de schoen bij het passen (en het dragen) op de juiste manier dicht. Bij een veterschoen veters goed aantrekken en strikken.
 • De schoen loopt niet uit. Met andere woorden een schoen wordt niet groter. Als een schoen te klein is, zal dat dus zo blijven. Wel wordt het bovenleer tijdens het gebruik soepeler, waardoor het zich aanpast aan het model van uw voeten.
 • Zorg voor een juiste lengte- en breedte-maat. Maat 40 van het éne merk is beslist geen maat 40 van een ander merk. Dus, let niet alleen op de schoenmaat maar vooral op de pasvorm.
 • Een goed contrefort, dat wil zeggen een goede stevige hielomsluiting, is belangrijk. Hoe steviger het contrefort, des te minder kans op zwikken van de enkels. De hielomsluiting moet niet met de duim in te duwen zijn.
 • De tenen moeten in een schoen vrij kunnen bewegen. Let op voldoende ruimte bij de tenen in de breedte maar ook in de hoogte. Tenen en nagels komen snel in de knel waardoor er pijnklachten kunnen ontstaan.
 • De hakhoogte moet zodanig zijn dat de kuit ontspannen is. Meestal is deze dan ook maximaal 3 cm hoog. Hoe breder de hak van de schoen, hoe stabieler u op de schoen staat.

 

 

 

Voetverzorgingstips voor mensen met diabetes

 • Was uw voeten dagelijks met lauw water. Droog ze voorzichtig af met een zachte handdoek (of bij onvoldoende ruimte een theedoek) en in het bijzonder tussen en onder de tenen. Wanneer de huid te droog is, gebruik dan een goede voetcrème, maar smeer dit niet tussen de tenen.
 • Inspecteer iedere dag uw voeten om "vreemde" plekjes op te sporen, bijvoorbeeld scheurtjes, wondjes, kloven, blaren, verkleuringen van de huid (blauw, roodheid) of veranderingen aan de teennagels. Gebruik eventueel een spiegel om onder de voet en tussen de tenen te kijken. Wanneer iemand zelf de voeten niet kan bekijken, door een slecht gezichtsvermogen vraag dit dan aan familie of vrienden. Het is belangrijk.
 • Inspecteer de schoen voordat u deze aantrekt door met de hand te voelen of er iets in zit (bijvoorbeeld steentjes).
 • Loop nooit op blote voeten, zelfs niet thuis. Loop dan liever op slippers of pantoffels.
 • Vermijd te strakke sokken en panty’s met naden, deze kunnen de huid beschadigen en de bloedcirculatie belemmeren.
 • Knip nagels recht af, nooit de hoeken wegknippen waardoor ingegroeide nagels kunnen ontstaan. Zijn de nagels pijnlijk of zijn ze te hard om zelf te kunnen knippen, bezoek dan een pedicure (met diabetes-aantekening) of vraag uw podotherapeut om advies.
 • Verwijder zelf nooit eelt, wratten en likdoorns/eksterogen. Gebruik ook geen likdoornpleisters die bij de drogist/apotheek verkocht worden. Deze kunnen de huid verbranden (door de werking van de chemische middelen) en beschadigen.
 • Neem nooit langer dan 5 minuten een voetenbad, anders wordt de huid te week en extra kwetsbaar voor wondjes en infecties. Gebruik bij een voetenbad geen soda of biotex, maar gewoon keukenzout. Spoel altijd na met schoon water. Bij wondjes geen voetenbad nemen.
 • Test altijd de watertemperatuur met uw elleboog of thermometer. Door aantasting van de zenuwen is het mogelijk dat u niet voelt of het water te heet is, waardoor de kans op verbranding ontstaat.
 • Loop niet op hete oppervlakken zoals een zandstrand of het cement/tegels rond bijvoorbeeld een zwembad.
 • In beweging zijn bevordert de bloedcirculatie en een eventueel overgewicht kan hierdoor minder worden. De podotherapeut kan u voorlichten wat goede schoenen zijn om mee te wandelen.
 • Regelmatige screenings zijn belangrijk. De podotherapeut, maar ook de doktersassistente/praktijkondersteuner en eventueel de diabetes verpleegkundige kunnen uw voeten testen op gevoel (sensibiliteit) en doorbloeding.
 • Zorg dat uw voeten goed opgemeten worden iedere keer als u nieuwe schoenen gaat kopen. Niet goed passende schoenen kunnen voor iemand met DM funest zijn. Koop schoenen later op de dag, de voeten zijn aan het eind van de dag "groter" dan in de ochtend. Let in het bijzonder op stiksels en naden ter hoogte van de tenen en eventueel aanwezige knobbels op de voeten. Schoenen moeten direct goed zitten en "inlopen" moet niet nodig zijn.
 • Nuttig niet teveel alcohol. Alcohol kan de neuropathie (zenuwbeschadiging) doen toenemen, welke door de DM al aangetast kan zijn. Hierdoor kunnen kleine wondjes slechter gevoeld worden.

Stop met roken! Roken kan de bloedsomloop nadelig beïnvloeden wat toch al een complicatie voor mensen met DM kan zijn.

 

    

Cookie-beleid

Deze site maakt gebruik van cookies om informatie op uw computer op te slaan.

Gaat u akkoord?